Место каде почнуваат насмевките

Стоматолошка ординација и естетска медицина

Д-р Марија Караниколова

Стоматолошката ординација повеќе од 10 години дава комплетна стоматолошка услуга со многу регистрирани пациенти. Ординацијата е опремена по највисоки светски стандарди и претставува спој на младоста, искуството и семејната традиција. Сопственик на ординацијата е др- Марија Караниколова, член на комората на доктори-стоматолози во Скопје и член на академија за естетика во Белград.

Естетиката во стоматологијата и медицинската естетика е императив на оваа ординација. Во нашата ординација континуирано се следат новите трендови во стоматологијата и медицинската естетика. Работиме со најквалитетни и проверени материјали, соработуваме со еминентни стручњаци и специјалисти од областа на имплантологијата и хирургијата.

Услуги

Соработката со најмалите пациенти е прв чекор за создавање навика и љубов кон одржување на нивната орална хигиена. Малите, „но големи пациенти“ се секогаш голем предизвик за нас стоматолозите. Детската психологија е многу интересна и големо поле за откривање на нивното размислување, па затоа и кај стоматологот треба да се негува „детското во него“ за полесно и побрзо да допре до детската психа и преку интересен и неприметлив начин да допре до нив и да ги придобие како пациенти коишто со задоволство ќе одат на стоматолошки прегледи и услуги.

Добро ендодонтски саниран заб е основ за негова долготрајност и услов во идните стоматолошки третмани. Со цел да се зачува забот се отстранува пулпата, а просторот т.е каналот се исполнува со специјални стоматолошки материјали кои му овозможуваат на забот повторна функција.

Во нашата стоматолошка ординација ги нудиме и работиме следните услуги:

 • Безметална керамика (цирконија)
 • Коронки, мостови
 • Металкерамика,коронки, мостови, ламинати.
 • Тотални протези
 • Парцијални протези
 • Скелетирани или визил протези

Во ординацијата ги нудиме сите оралнохируршки зафати.

 • Екстракција на заби.
 • Хируршка екстракција на заби со соработник-орален хирург.
 • Хируршка екстракција на импактирани заби, апикотомија во соработка со орален хирург.
 • Вградување импланти во соработка со имплантолог.
 • Хируршките интервенции се изведуваат под локална анестезија за комфорт и безболност на пациентот.

Совршената насмевка е тесно поврзана со здравјето на гингивата. Тоа е современ аспект на стоматологијата кој во новата ера се нарекува pink esthetics. Здравјето на гингивата значајно влијае и насочувањето на забите и нивната долговечност.Пародонтологијата е област која се бави со здравјето на потпорниот апарат на забите и меките ткива. Терапијата на пародонтот може да биде каузална и хируршка.Каузалната терапија опфаќа:

 • Отстранување цврсти и меки забни наслаги со ултразвук
 • Контрола на дентален плак
 • Обработка на пародонтални џебови
 • Санација на кариозни заби
 • Воспоставување на адекватна оклузија

Индикации за избелување на забите се жолта пребоеност на забите поради консумирање на кафе , цигари, обоена храна,тетрациклинска пребоеност на забите. Избелувањето на забите се извршува со напредна технологија со употреба на ламба со одговарачка бранова должина во комбинација со гел на база на H2O2.

photo

Детска стоматологија

Др. Марија Караниколова посебно внимание посветува на најмладата популација, т.е децата. Првата посета кај стоматолог понекогаш е клучен предуслов за понатамошно поверение и соработка помеѓу малиот пациент и стоматологот. Не постои одговор кога детето првпат да дојде на стоматолог?

Најдобро би било тоа да е спонтано кога детето нема никакви проблеми. Со овој прв контакт го запознаваме детето со начинот на работа, со апаратурата анимирајќи го на прав начин се со цел да следниот пат дојде доброволно и спремно. Првата интервенција секогаш треба да биде безболна и прифатлива за детето. Најчесто тоа е машинско отстранување на дентален плак со абразивни пасти во интересни бои и овошни мириси. Втора безболна постапка е залевање фисури со различни бои. Се залеваат фисурите на млечните и сталните заби. Со залевањето на фисури се заштитува површината на забите на кој најчесто се формира кариозна лезија.

Децата се идеални пациенти кога се стекнува потполно поверение помеѓу детето и стоматологот, па така тие се спремни и за некои покомплицирани интервенции како што се вадење млечни заби, пломбирање па и лекување на заби.

Естетска медицина

Дипломирав на стоматолошкиот факултет затоа што сакав професија која ќе ми биде секојдневен предизвик, секојдневен напредок и созревање. Медицината и стоматологијата се науки и професии кои не ти даваат да застанеш, науки кои се тесно поврзани со уметноста. Зборот медицина потекнува од латинските зборови Ars medicine со значење уметност во лекувањето. Преголемата желба за медицина ја најдов токму во естетската медицина. Наука и професија кадешто ,,личното” и ,,професионалното” се спојува и станува едно. Наука каде успехот не оправдува и не прави подобра и посреќна личност.Така и спонтано се најдов во естетската и antiage медицина.

Antiage третмани на лице со хијалуронски филери.Хијалуронските филери се најдоброто решение на отстранување на длабоки и плитки брчки. Со нив се постигнува природен младолик изглед и се употребуваат за:

 • Пополнување назо лабијални брчки
 • Подобрување на марионети
 • Зголемување на јаболчници
 • Пополнување на образи
 • Корекција на нос
 • Пополнување брчки на челото
 • Зголемување и корекција на усни
 • Пополнување брчки околу очите

Третман за повеќе намениАктивни супстанции се внесуваат во средниот слој на кожата со што се добива моментално затегање и зацврстување на кожата. Се постигнува и долгорочна стимулација нашата кожа самостално да синтетизира колаген и еластин. Само искусен лекар естетичар ќе ја утврди точната комбинација на активни супстанции (витамини, минерали, аминокиселини) кои се потребни на вашата кожа. Мезотерапијата се употребува за лифтинг, хидратација , лекување акни белези од акни, мазнење фини брчки, отстранување на хиперпигментации. Во нашата ординација ја работиме: Инвазивно со игли,неинвазивно мезопорација со апарати.

Најчесто пациентите се плашат од примена на ботокс и покажуваат неоправдан отпор и страв. Најчеста причина за тоа е недоволната информираност за примена на ботокс во естетската медицина. Со правилна примена и адекватна доза внесена од стручно лице ботоксот е идеален третман за отстранување на мимичните брчки околу очите и челото.

Еден од најубавите и најбезбедните третмани е PRP или рејувенација на кожата со фактори на раст од сопствената плазма. Видно ја подобрува текстурата на кожата, ги мазни брчките, лекува акни, белези од акни. Се користи и кај помлади и постари пациенти без ризик од никакви несакани дејства.

Хемиските пилинзи се тераписка процедура со широка палета на индикации. Ја подобрува текстурата на кожата, го намалува обемот на порите, лекува акни, хидрира. Во нашата ординација се работат сите видови хемиски пилинзи почнувајќи од јако површни па до длабоки. Работиме со околу 20 врсти хемиски пилинзи кои стручно и адекватно ги избираме индивидуално за секој пациент.

Нано третман т.е перманентна пудра која е богата со витамини, минерали и стои на лицето во следните 6 месеци. Добиваме беспрекорен ден, затворени пори и сјајна кожа.

Други третмани и интервенции кои се работат во Dental esthetic centar KARA се: микродермоабразија, терапија со кислород, топло-ладен чекич, ултразвук, липолиза, холивудски сјај, fresheyes, терапија за целулит: класичен хигиенски третман, лекување стрии, масажа на лице со окалгии, ултразвучна спатула.

Контакт

Loading
Your message has been sent. Thank you!

Панче Пешев б.б. 1480 Гевгелија, Северна Македонија

+38970 716 623

aglajq@mail.com